NIE

Stappenplan aanvraag NIE in Barcelona(2020)

1. Reden aanvraag:

  • aankoop huis
  • werken in Barcelona (emigratie)
  • stage
  • buitenverblijf in Spanje

2. Documenten: (wonen en werken in Barcelona)

3. Afspraak maken:

Het is helaas niet mogelijk om een NIE nummer aan te vragen zonder afspraak bij de vreemdelingendienst van de Policia Nacional.

In het Spaans spreken ze over: “Oficinas de trámitación para ciudadanos extranjeros.”.

Deze website is spijtig genoeg enkel in het Spaans. Er zijn per dag een beperkt aantal afspraken beschikbaar. Afspraken worden volgens sommige elke werkdag in de ochtend vrijgegeven tussen 07.00 en 09.00. Maar hoe de afspraken echt worden vrijgegeven is eigenlijk een mysterie! Er doen wel heel veel theorieën de ronde.

4. Tijdelijke NIE-nummers?

  • tijdelijke NIE (EX 15) >> niet-resident

Enkel aanvraag van een NIE-nummer, dit kan handig zijn als je in Spanje een huis wenst te kopen. Je wordt niet ingescreven in het Centrale Register voor EU inwoners. Een zogenaamde tijdelijke NIE nummer kan je aanvragen in het consulaat van Spanje in België of Nederland.

  • permanente NIE (EX18) >> resident

Als je wil wonen en werken in Spanje moet je jezelf inschrijven in het Centrale Register voor EU inwoners. Door je in te schrijven in dit register krijg je automatisch een NIE-nummer toegekend. Dit is de zogenaamde “permanente NIE” die enkel aan te vragen is in Spanje.

Hoewel we hier spreken over een “tijdelijk” en “permanent” NIE-nummer is het wel belangrijk om er bij te zetten dat het eigenlijke nummer sowieso “permanent” is.

Het grote verschil tussen de twee is de geldigheid van de NIE nummer als fiscale identiteit. De tijdelijke NIE nummer is 3 maanden actief als NIF. (Numero Identidad Fiscal)

Om te wonen en werken moet je een actieve NIF hebben, indien je kiest voor de ‘tijdelijke’ NIE zal je dus 3 maanden een actief fiscaal nummer hebben. Vandaar de naam ‘tijdelijk’ NIE nummer.

Het is dus heel belangrijk dat je de ‘permanente’ NIE nummer aanvraagt in Spanje! Het is niet mogelijk om een NIE nummer aan te vragen dat permanent actief is als NIF buiten Spanje.

5. Zelf doen of agentschap?

Als je zelf een NIE nummer aanvraagt in Barcelona kost het €12 (NIE-nummer + inschrijving in register inwoners EU = actieve NIF). Er zijn heel wat kleine bedrijfjes die voorstellen om al het papierwerk te doen en rekenen hier om en bij de €100 voor aan.


Wat is er toch aan de hand? Waarom zijn er nooit afspraken beschikbaar?

  • quota systeem Spaanse overheid (maximum aantal aanvragen per dag)
  • veel mensen willen wonen en werken in Barcelona
  • afspraken worden een keer per week vrijgegeven (08.00 – 09.00 in de ochtend) per kantoor

Werken in Barcelona als Belg of Nederlander is niet zo moeilijk als je zou denken.

Day trip Catalonië + NIE-nummer

Indien het niet mogelijk is om een NIE-nummer aan te vragen in Barcelona kan je het altijd proberen in één van de dorpen of steden in de wijde omgeving zonder afspraak. Let wel! In theorie kan je enkel een NIE-nummer aanvragen in de provincie waar je ingeschreven (padron) bent en met afspraak. Barcelona is de hoofdstad van Catalonië, maar ook een provincie. Je kan in theorie je NIE-nummer enkel in de provincie Barcelona aanvragen. Natuurlijk, dit is Spanje (of Catalonië) en het zou vast en zeker kunnen dat het je wel lukt om in een andere provincie een NIE-nummer aan te vragen ook al ga je in Barcelona wonen en werken.

laatste update: 09-07-2020