Spaans rijbewijs aanvragen

Wanneer moet je verplicht een Spaans rijbewijs aanvragen:

Zo omschrijft de dienst verantwoordelijk voor de uitgifte van rijbewijzen in Spanje het:

Je Europees rijbewijs blijft tot de vervaldatum geldig in Spanje. Om te kunnen blijven rijden na de vervaldatum moet je verplicht je rijbewijs laten vernieuwen in het land waar je woonachtig bent.

Dirección General de Tráfico

Er is echter wel een uitzondering voor rijbewijzen zonder vervaldatum of die langer dan 15 jaar geldig blijven.

Indien je rijbewijs in één van deze twee categoriën valt dien je een Spaans rijbewijs aan te vragen na twee jaar.

Er zijn voor “Tráfico” drie categoriën van rijbewijzen:

 • zonder vervaldatum
 • langer dan 15 jaar geldig
 • alle andere

Enkel als je in één van de twee eerste categoriën valt moet je na 2 jaar resident te zijn in Spanje verplicht je rijbewijs omzetten naar een Spaans rijbewijs.

Het merendeel van Belgen en Nederlanders woonachtig in Spanje vallen onder categorie drie “alle andere”. Je moet pas een Spaans rijbewijs aanvragen als je huidige Belgisch of Nederlands rijbewijs komt te vervallen.

Natuurlijk is het wel toegestaan om al vroeger je rijbewijs om te zetten. Dit heeft als voordeel dat het gemakkelijker zal zijn om een nieuw exemplaar aan te vragen bij diefstal of verlies!

Hulp nodig bij aanvraag van een rijbewijs? Zet het in de comments of stuur ons een e-mail!

16 comments

 1. Beste Raymond! Bedankt voor je bericht, er zijn twee kosten verbonden aan de aanvraag:
  1/ La tasa 4.3 de €24,58
  2/ medische test : €25 – €45

  De “tasa” oftewel belasting betaal je rechstreeks aan “trafico” de medische test is heel eenvoudig en kan je doen bij heel veel kleine medische centra. Deze centra mogen zelf een prijs kiezen voor het afnemen van de test. De goedkopere zal rond de €25 liggen en voor de duurdere betaal je €45 of meer.

 2. Als je hier woont heb je max 6m de tijd om je rijbewijs van onbepaalde duur te veranderen, geen 2j, ik heb het meegemaakt, ook op het consulaat staat er 2j, dat klopt dus niet, 100€ boete, dus ik vergeet het niet vlug. Als niet resident hier wonende kan je zelfs uw reibewijs niet aanpassen, je hebt residentie nodig.

  1. Beste Jerom,

   Bedankt voor je comment! “Direccion General de Traffico” oftwel “Trafico” is de publieke instantie die verantwoordelijk is in Spanje voor wet- en regelgeving over dit onderwerp. Op hun website omschrijven ze het zo:

   En los casos en los que el permiso de conducir tenga un plazo de vigencia indefinido (no tenga fecha caducidad), o superior a 15 años para grupo 1 (AM, A1, A2, A, B y BE), y superior a 5 años para grupo 2 (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE), deberás proceder a su renovación, una vez transcurridos dos años desde que establezcas tu residencia normal en España.

   Dit zijn de actuele up to date regels omtrent dit onderwerp!

   Als er nog twijfel of verwarring is dan horen we dat graag.

 3. Regels zoals die 2 jaar zijn voor residenten,uiteraard.Hoe kan die Jerom nou hier “wonen” maar géén residentie hebben?
  Door dat soort gezwets lijkt het allemaal veel ingewikkelder dan het is.

 4. Ik heb een Spaanse auto. Ik heb een NL rijbewijs. Mijn partner een rusisch rijbewijs. We zijn beide woonachtig in NL en geen resident. Wat zijn de regels en is haar rusische rijbewijs om te zetten naar een Spaanse

  1. Beste Vika,

   Een rijbewijs omzetten kan enkel in het land waar je officiëel resident bent.

   Met vriendelijke groet,

   Haron
   Deklantendienst

 5. Hallo

  Mijn belgische rijbewijs zal worden ingetrokken binnen enkele maanden, wegens een snelheidsovertreding vorig jaar op de autostrade in Belgie.
  Ik zal ook opnieuw de proeven moeten doen:
  theorie,praktijk,

  Wat gebeurt er als ik nu mijn rijbewijs laat omwisselen door een spaanse ?

  Dank u

  1. Beste Alessandro,

   Helaas is het in uw situatie niet toegestaan om je Belgisch rijbewijs om te zetten in een Spaans. De bevoegde instanties van België en Spanje zullen onderling communiceren alvorens uw rijbewijs om te zetten. U zal opnieuw u rijexamen moeten doen. Indien u resident bent in Spanje zal u hoogstwaarschijnlijk deze test hier moeten doen.

   Recuerda que tu permiso no será válido para conducir en España tu permiso comunitario si está restringido, suspendido a retirado en el Estado que lo emitió o en España y, por tanto, no podrás pedir la renovación

   Met vriendelijke groet,

   Haron
   Deklantendienst.nl

 6. Hallo,
  Tengo una pregunta.
  Ik moet mijn rijbewijs omzetten van Nederlands naar Spaans van mijn werkgever.
  Ben NL chauffeur en moet dit omzetten vanwege het halen van mijn CAP.
  Nu probeer ik al weken een afspraak (cita previa) te maken bij de dgt in Barcelona want na mijn weten gaat dit alleen daar.
  Maar ik kom er niet tussen, het zit altijd vol.
  Dus ik zit met mijn handen nu in mijn haar omdat mijn (code 95) vervalt op 26-10-2022. En ik moet voor die tijd nog 35h CAP moet halen hier in Spanje.
  Hopelijk dat iemand me hiermee kan helpen, want met mijn steenkolen Spaans valt dit niet mee helaas. 😬

  Groeten.
  Niels Melisse.

  1. Beste Niels,

   Bedankt voor je comment, als ik het goed begrijp wil je zo snel mogelijk een NL rijbewijs omzetten naar een Spaans rijbewijs en wil je hulp bij het maken van een afspraak bij “tráfico”. Als EU onderdaan wonende in Barcelona is het mogelijk om een rijbewijs om te zetten in elke vestiging van “tráfico” in Spanje. In de “buurt” van Barcelona heb je een aantal kantoren: Sabadell, Girona, Lleida, Tarragona, Valencia. Hoe verder weg van Barcelona hoe makkelijker het is om een afspraak te maken.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *