NIE nummer aanvragen in België

UPDATE:We hebben antwoord gekregen van het Spaanse consulaat in Brussel en ze bevestigen ons dat je enkel een NIE kan aanvragen in België voor een verblijf van minder dan 3 maanden.

Als je wil wonen en werken in Spanje heb je natuurlijk een NIE nummer nodig. De website van het Spaanse consultaat in Brussel noemt het in het Nederlands ‘Identificatienummer voor Buitenlanders’. Op de Spaanse website van binnenlandse zaken noemen ze het ‘Número de Identidad de Extranjero’.

Je kan dit belangrijke document dat je nodig hebt om te werken in Barcelona aanvragen eens je hier bent. Maar het zou veel interessanter zijn indien je dit document al zou hebben voor je aankomt in Barcelona om hier te wonen en werken. We zijn aan het onderzoeken of dit mogelijk is en of het al dan niet moeilijk of gemakkelijk is.

Het lijkt dat je het kan aanvragen in het Consultaat van Brussel als je woonachtig bent in België.

http://www.exteriores.gob.es/Consulados/BRUSELAS/es/Consulado/NIE/Paginas/Horarios.aspx

Op de website van het Spaans consulaat in Amsterdam krijgen we echter tegenstrijdige informatie. Via de website van het Spaanse consultaat in België lijkt het dat je zonder probleem het NIE nummer kan aanvragen ongeacht hoe lang je in Spanje wenst te blijen.

Via de website van het Nederlandse consulaat in Amsterdam lijkt het dat je enkel een NIE via hen kan aanvragen als je niet langer dan 3 maanden in Spanje wenst te wonen.

http://www.exteriores.gob.es/Consulados/AMSTERDAM/en/ServiciosConsulares/Pages/NIE.aspx

​BELANGRIJK: Indien u langer dan drie maanden in Spanje gaat verblijven, bent u verplicht om aldaar een verklaring van inwoner van de EU aan te vragen. U krijgt dan automatisch een NIE-nummer toegewezen. In dit geval, kunt u geen NIE-nummer via het Consulaat aanvragen

We gaan beide consulaten contacteren om duidelijkheid te krijgen over deze documenten. Zodra we een antwoord krijgen gaan we hier een update plaatsen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *