Zo lang duurt het voor een Spanjaard om een huis te kopen

Huis kopen in Spanje – de jaren die je nodig hebt om een woning te kopen met een gemiddeld salaris

Het aantal jaar een gemiddelde Spanjaard nodig heeft voor de aankoop van een woonst per regio

Je kan salarissen op veel verschillende manieren vergelijken met de kostprijs van de aankoop van een woonst. Een niet zo alledaagse manier is bekijken hoeveel jaar je nodig zou hebben om een woonst te kopen als je een volledig jaarsalaris hieraan zou uitgeven. Je doet dus helemaal niets anders meer met je salaris, enkel en alleen het bekostingen van je nieuwe woonst.
De ‘sociedad de tasacion’ een organisatie die zich bezig houd met ‘real estate appraisal’ heeft dit gedaan.

Of de resultaten van dit onderzoek verassend zijn laten we in het midden. Er zijn namelijk zoveel factoren waar je rekening mee zou moeten houden om tot een zinvolle conclusie te komen. In Catalonië heb je 8.4 jaar nodig om een woonst te kopen. De lonen zijn gemiddeld hoger in Catalonië maar daar komt bij kijken dat de aankoop van een woonst natuurlijk ook een pak duurder is.

De gemiddelde Spanjaard kan het snelst een woonst kopen in La Rioja, deze regio met als hoofdstad Logroño ligt in het noorden grenzend aan het Baskenland. In La Rioja moet je 4,9 jaar werken om de kostprijs van een gemiddelde woonst te bekostingen.

Als je wil wonen en werken in Spanje moet je bij de emigratie met veel rekening houden. Vanaf nu dan ook maar kijken hoe lang het duurt voor je een woonst kan kopen met het gemiddelde salaris in de regio waar je naartoe wenst te verhuizen!

bronnen: La Vanguardia Sociedad de Tasacion

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *